Aki a virágot szereti…

Márpedig a virágot könnyű szeretni, hiszen az illatok, színek, formák megszámlálhatatlan variációja közt bárki megtalálhatja a számára megfelelőt. Nem véletlen hát, hogy az emberiség történelmében mindig helyet kaptak valamilyen formában: legjelentősebb az esztétikai, díszítő funkciójuk, de a különböző kultúrák hétköznapi vagy akár vallási jelképeiként, valamint a gyógyászatban és a szépségápolásban is kiemelkedő szerepet kaptak. Természetesen a gasztronómia is igyekezett kihasználni a bennük rejlő lehetőségeket, a megszerzett tapasztalatok alapján pedig világossá vált, hogy sokan közülük nem csak szépek, hanem finomak is. E két tulajdonság tette és teszi mind a mai napig egyre népszerűbbé az ehető virágokat.

Hazánkban az utóbbi években kezdett elterjedni a használatuk: bár egyelőre még mindig az árvácska a leggyakrabban előforduló képviselőjük, ha mostanában lehetőségünk adódik részt venni egy rangosabb gasztronómiai bemutatón vagy versenyen, már jó eséllyel találkozhatunk begóniával, sarkantyúkavirággal vagy akár mézvirággal is a fogások között. Felhasználásuknak csak a képzelet szabhat határt, mely pedig korántsem korlátozódik pusztán a díszítésre: ízviláguk legalább annyira sokszínű, mint külső megjelenésük. Ezért – és a lelkes újítóknak köszönhetően – úgy tűnik, lassan a különböző desszertek, fagylaltok világát is meghódítják.

Bár egyelőre inkább az exkluzívabb vendéglátó helyek, mintsem a hétköznapi konyha szereplői ezek, mégis arra biztatunk mindenkit, nyugodtan próbálják ki otthon is: néhány szemet gyönyörködtető virág vagy szirom mennyivel izgalmasabbá teheti az ételeinket.

Ehhez néhány jó tanács:

  • Törekedjünk a mértékletességre: mind a látvány, mind az ízek szempontjából a kevesebb néha több!
  • Keressük meg az elkészített étellel ízben harmonizáló virágot!
  • Fontos, hogy valóban ehető virágot válasszunk!
  • Mindenképpen csak megbízható helyről, kimondottan étkezési célra termesztett virágokat vásároljunk!
  • Ha magunk szeretnénk gyűjteni, csak olyan helyről szedjük, amelyről biztosan tudjuk, hogy nem szennyezett!
Ehető virágok

További blogbejegyzések

  • Önöknek ajánljuk…

    A nyár utolsó hónapja kétségkívül a betakarítás, a tartósítás és befőzések időszaka, nem csoda hát, hogy lépten-nyomon ehhez a témához kapcsolódó cikkekbe botlunk. A hagyományos mellett már megjelentek a kicsit különlegesebb ízvilágra törekvő receptek is, és örömmel tapasztaljuk, hogy ezekben egyre többször kapnak szerepet a fűszernövények. A Koronás Cukor weboldalán...

  • Fűszer és csemege a Magyar Konyhában

    A tavasz újabb örömteli eseményt tartogatott számunkra: a Magyar Konyha áprilisi számában, a Magyar Ízek rovat hasábjain ugyanis lehetőséget kaptunk kertészetünk bemutatására, mesélhettünk termékeinkről, történetünkről, terveinkről. A teljes cikk elolvasható az alábbi linken: https://magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek-2/fuszer-es-csemege

  • Bocus d’Or Europe 2022 döntő

    2021 őszén már beszámoltunk a Bocus d’Or elődöntőjéről és arról, hogyan járultak hozzá termékeink a versenyzők munkájához. A történet azonban itt még nem ért véget, hiszen tudtuk, hamarosan újabb nagyszabású esemény részesei lehetünk. 2022. március 22-én a HUNGEXPO területén ugyanis a szakmai látogatók részére megnyitotta kapuit a SIRHA Budapest 2022...

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap