Aki a virágot szereti…
Márpedig a virágot könnyű szeretni, hiszen az illatok, színek, formák megszámlálhatatlan variációja közt bárki megtalálhatja a számára megfelelőt. Nem véletlen hát, hogy az emberiség történelmében mindig helyet kaptak valamilyen formában: legjelentősebb az esztétikai, díszítő funkciójuk, de a különböző kultúrák hétköznapi vagy akár vallási jelképeiként, valamint a gyógyászatban és a szépségápolásban is kiemelkedő szerepet kaptak. Természetesen a gasztronómia is igyekezett kihasználni a bennük rejlő lehetőségeket, a megszerzett tapasztalatok alapján pedig világossá vált, hogy sokan közülük nem csak szépek, hanem finomak is. E két tulajdonság tette és teszi mind a mai napig egyre népszerűbbé az ehető virágokat.
Hazánkban az utóbbi években kezdett elterjedni a használatuk: bár egyelőre még mindig az árvácska a leggyakrabban előforduló képviselőjük, ha mostanában lehetőségünk adódik részt venni egy rangosabb gasztronómiai bemutatón vagy versenyen, már jó eséllyel találkozhatunk begóniával, sarkantyúkavirággal vagy akár mézvirággal is a fogások között. Felhasználásuknak csak a képzelet szabhat határt, mely pedig korántsem korlátozódik pusztán a díszítésre: ízviláguk legalább annyira sokszínű, mint külső megjelenésük. Ezért – és a lelkes újítóknak köszönhetően – úgy tűnik, lassan a különböző desszertek, fagylaltok világát is meghódítják.
Bár egyelőre inkább az exkluzívabb vendéglátó helyek, mintsem a hétköznapi konyha szereplői ezek, mégis arra biztatunk mindenkit, nyugodtan próbálják ki otthon is: néhány szemet gyönyörködtető virág vagy szirom mennyivel izgalmasabbá teheti az ételeinket.
Ehhez néhány jó tanács:
- Törekedjünk a mértékletességre: mind a látvány, mind az ízek szempontjából a kevesebb néha több!
- Keressük meg az elkészített étellel ízben harmonizáló virágot!
- Fontos, hogy valóban ehető virágot válasszunk!
- Mindenképpen csak megbízható helyről, kimondottan étkezési célra termesztett virágokat vásároljunk!
- Ha magunk szeretnénk gyűjteni, csak olyan helyről szedjük, amelyről biztosan tudjuk, hogy nem szennyezett!