Bazsalikomos ricottával töltött cannelloni paradicsomszószban

Mi a Zölpontnál imádjuk, ha a fűszernövényeinkből valamilyen fantasztikus étel készül. Ezért megkértünk néhány kedves gasztroblogger barátunkat, hogy készítsenek valami különlegeset a fűszereink felhasználásával. Az alábbiakban Zizi receptjét olvashatjátok.

Nagyon szeretem a zöldfűszereket, főleg frissen. Van egy zöldfűszeres kiskertem, minden évben késő tavasztól őszig onnan szedek kakukkfüvet, rozmaringot, oregánót, zsályát, citromfüvet és mentát. Ősztől tavaszig viszont szoktam venni cserepes zöldfűszereket, főleg bazsalikomot, ha már nagyon kívánok egy jó nagy tányér pestos tésztát.

Amikor megkeresett a Zöldpont ’98 Kft., hogy készítsek nekik recepteket a zöldfűszereiket használva, örömmel mondtam nekik igent, ugyanis egy cserép zöldfűszerrel már csak a látványa miatt is megéri dolgozni. Fotogén egy “termék” az biztos, és a kész ételt is nagyon fel tudja dobni. (…)

Először egy bazsalikommal készült receptet hozok nektek. Ezer éve készítettem utoljára cannellonit. Van egy jó régi vegetáriánus recept a blogomon (ami könnyen vegánosítható), így ideje volt egy újnak. Ricottát készítettem tofuból és egy adag friss bazsalikomból, ezekkel töltöttem meg a cannellonikat, amiket tepsibe pakoltam és meglocsoltam egy általam főzött ízes paradicsomszósszal (amibe szintén került bazsalikom).

Az egyedüli picit időigényes ebben a receptben a cannellonik megtöltése. Lehet kiskanállal töltögetni vagy habzsákból vagy egy jobb minőségű műanyag zacskóból, aminek kivágjuk a sarkát és a beletett ricottát belenyomkodjuk a tészta csövekbe. Bármelyiket is választjátok, az ízek felül fogják múlni a várakozásaitokat

Bazsalikomos ricottával töltött cannelloni paradicsom szószban sütve

Elkészítés

Paradicsomszósz:

  1. Tegyük az olívaolajat egy lábasba, adjuk hozzá a vöröshagymát, fokhagymát és dinszteljük 2 percig. Adjuk hozzá a felaprított sárgarépát és zellerszárat és öntsünk rá egy kevés vizet.
  2. Pároljuk így 4-5 percig, majd sózzuk, adjuk hozzá a bazsalikomot, a passzírozott paradicsomot és vizet. Fedő alatt közepes lángon főzzük 20 percig.
  3. Zárjuk el alatta a gázt és tegyük félre.

Cannelloni:

  1. Tegyük a ricotta hozzávalóit egy robotgépbe és pürésítsük simára. Melegítsük elő a sütőt 200C fokra.
  2. Vegyünk elő egy tepsit (az enyém 20×30 cm-es) és próbáljuk bele a cannnellonikat, hogy hogy férnek el (hosszában, keresztben).
  3. Tegyünk néhány kanál paradicsomszószt a tepsi aljára és kezdjük el tölteni a cannellonikat, tegyük egymás mellé a tepsibe egy rétegnyit.
  4. Szedjünk rá paradicsomszószt és pakoljunk rá egy másik réteg töltött cannellonit. Erre is kanalazzuk rá a maradék paradicsomszószt.
  5. Ha maradt ki egy kevés ricotta, azt kanalazzuk rá a tetejére és öntsünk az egészre 50 ml vizet (hogy egy kicsit szaftosabb legyen majd).
  6. Tegyük a sütőbe és süssük kb. 25-30 percig, amíg a cannelloni megpuhul.
Tippek

A paradicsomszósz a benne lévő zöldségektől enyhén darabos. Hagyhatjuk ilyen rusztikusan, de ha szeretnénk turmixgépben/botmixerrel simára is pürésíthetjük.
Ha marad ki tofu ricottánk, akkor azt egy dobozban, hűtőben tárolhatjuk. Nagyon finom kovászos pirítós kenyérre rákenve vagy salátára is morzsolhatjuk.

 

Forrás: Zizikalandjai

További blogbejegyzések

  • Önöknek ajánljuk…

    A nyár utolsó hónapja kétségkívül a betakarítás, a tartósítás és befőzések időszaka, nem csoda hát, hogy lépten-nyomon ehhez a témához kapcsolódó cikkekbe botlunk. A hagyományos mellett már megjelentek a kicsit különlegesebb ízvilágra törekvő receptek is, és örömmel tapasztaljuk, hogy ezekben egyre többször kapnak szerepet a fűszernövények. A Koronás Cukor weboldalán...

  • Aki a virágot szereti…

    Márpedig a virágot könnyű szeretni, hiszen az illatok, színek, formák megszámlálhatatlan variációja közt bárki megtalálhatja a számára megfelelőt. Nem véletlen hát, hogy az emberiség történelmében mindig helyet kaptak valamilyen formában: legjelentősebb az esztétikai, díszítő funkciójuk, de a különböző kultúrák hétköznapi vagy akár vallási jelképeiként, valamint a gyógyászatban és a szépségápolásban...

  • Fűszer és csemege a Magyar Konyhában

    A tavasz újabb örömteli eseményt tartogatott számunkra: a Magyar Konyha áprilisi számában, a Magyar Ízek rovat hasábjain ugyanis lehetőséget kaptunk kertészetünk bemutatására, mesélhettünk termékeinkről, történetünkről, terveinkről. A teljes cikk elolvasható az alábbi linken: https://magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek-2/fuszer-es-csemege

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap