Fűszernövények a kertben

Bár kert és kert között óriási különbségek lehetnek, hiszen egyesek a virágoskert szerelmesei, mások a konyhakertet részesítik előnyben, és vannak, akik e kettőt kombinálják, de a fűszernövények bármelyik típusba beilleszthetők.

Mindegy, hogy nagy vagy apró kerttel rendelkezünk, tapasztalt vagy kezdő kertészkedők vagyunk, étkezési célok vagy inkább a látvány és illat motiválnak bennünket, a fűszernövények között biztosan megtaláljuk a számunkra megfelelőt.

Hová ültessük fűszernövényeinket?

A megfelelő hely kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell vennünk. Az egynyári növényeket évente újra kell telepítenünk, míg az évelők – ahogy a nevük is mutatja – évekig ugyanazon a helyen maradhatnak. Ültethetjük elszórtan az ágyások közé vagy használhatjuk őket szegélynövényként, alakíthatunk ki számukra saját ágyásokat, de rendkívül mutatós a vegyes fűszernövényekből kialakított kert is. Ültetés előtt mindenképpen tájékozódjunk a választott növény jellemzőiről. Például a menta és a citromfű erőteljesen terjeszkedő növény, a rozmaring pedig akár 120 centiméter magasra és ugyanilyen szélesre is megnőhet, tehát a helyigényük sokkal nagyobb. A legtöbb fűszernövény a tápanyagban gazdag talajt és a napos, szélvédett helyet kedveli, de a menta, a metélőhagyma, a citromfű és a petrezselyem még a félárnyékban is jól érzi magát.

Ültetés és gondozás

Ültetés előtt mindenképpen ássuk és lazítsuk fel a talajt, gyomláljuk ki, valamint dolgozzunk bele komposztot. Trágyázni frissen nem, csak az ültetés előtt legalább 3-4 hónappal szabad. Nem minden fűszernövénynél sikeres a magról történő szaporítás, de amelyiknél igen, annál is érdemes előbb palántát nevelni belőle és azt kiültetni, miután elmúlt a fagyveszély. A legtöbbjük szárazságtűrő, ezért nagy melegben is csak ritkábban öntözzük, kivéve a vízigényes mentát és petrezselymet. A legjobb vízelvezetésű talajt emelt ágyással tudjuk biztosítani. A betakarítást akkor kezdhetjük el, ha növényünk már erős lombú és erőteljes színű. Ezt követően is érdemes rendszeresen visszametszeni, ezzel serkenthetjük növekedésüket. Ha hagyjuk, hogy virágot hozzanak, akár dísznövényként is megállják a helyüket.

Öngyógyító kert

Ez a fogalom még nem igazán terjedt el a köztudatban. Lényege, hogy a kertünkbe olyan növényeket ültessünk megfelelő társítással, amelyek segítenek jelentősen csökkenteni a kártevők számát. Ebben pedig kiemelkedően nagy szerepet tölthetnek be a fűszernövények. Például a rozmaring vagy a zsálya távol tartja a csigákat, ugyanígy a menta vagy a levendula a hangyákat. A krumplibogarak ellen sikeresen alkalmazhatjuk a koriandert, míg a liszteskék ellen ültethetünk bazsalikomot, oregánót vagy akár kakukkfüvet is. A levéltetvek elleni küzdelemben pedig segíthet a koriander, a metélőhagyma, a menta, az oregánó vagy a levendula is.

További blogbejegyzések

  • Önöknek ajánljuk…

    A nyár utolsó hónapja kétségkívül a betakarítás, a tartósítás és befőzések időszaka, nem csoda hát, hogy lépten-nyomon ehhez a témához kapcsolódó cikkekbe botlunk. A hagyományos mellett már megjelentek a kicsit különlegesebb ízvilágra törekvő receptek is, és örömmel tapasztaljuk, hogy ezekben egyre többször kapnak szerepet a fűszernövények. A Koronás Cukor weboldalán...

  • Aki a virágot szereti…

    Márpedig a virágot könnyű szeretni, hiszen az illatok, színek, formák megszámlálhatatlan variációja közt bárki megtalálhatja a számára megfelelőt. Nem véletlen hát, hogy az emberiség történelmében mindig helyet kaptak valamilyen formában: legjelentősebb az esztétikai, díszítő funkciójuk, de a különböző kultúrák hétköznapi vagy akár vallási jelképeiként, valamint a gyógyászatban és a szépségápolásban...

  • Fűszer és csemege a Magyar Konyhában

    A tavasz újabb örömteli eseményt tartogatott számunkra: a Magyar Konyha áprilisi számában, a Magyar Ízek rovat hasábjain ugyanis lehetőséget kaptunk kertészetünk bemutatására, mesélhettünk termékeinkről, történetünkről, terveinkről. A teljes cikk elolvasható az alábbi linken: https://magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek-2/fuszer-es-csemege

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap