Fűszernövények a lakásban

Ha kedveljük és előszeretettel használjuk a friss fűszernövényeket, de nem rendelkezünk kerttel, vagy a téli időszakban sem szeretnénk lemondani róluk, akkor nyugodtan próbálkozzunk meg a lakásban történő termesztésükkel!

Kellemes és pihentető elfoglaltság, emellett nem túl bonyolult, csak minimális ismeretek és kellékek szükségesek hozzá.

Első lépés: a tervezés

Először is válasszuk ki, milyen fűszernövényeket szeretnénk termeszteni otthonunkban. Erre a legalkalmasabb a kakukkfű, zsálya, bazsalikom, menta, rozmaring, metélőhagyma, petrezselyem, koriander és az oregánó. Mivel a növények jellemzői és igényei különbözőek, ehhez kell igazítanunk a cserepek megvásárlását, illetve a számukra megfelelő hely kiválasztását. Például míg a kakukkfű kúszónövény, addig a zsálya magas, a bazsalikom pedig inkább bokrosabb.

Kellékek

Alapvető kellék maga a cserép. Fontos, hogy a felesleges víz el tudjon távozni, tehát egy zárt konzervdoboz, pohár vagy edény mutatós lehet ugyan, de hosszú távon nem megfelelő. A talajkeverékhez használhatunk általános virágföldet szerves komposzttal, de kész keveréket is vásárolhatunk bármelyik virágüzletben. A cserepeket úgy töltsük meg, hogy nagyjából 7 cm-rel a perem alá érjen.

Ültetés

Ha magról szeretnénk növényt nevelni, akkor egyszerűen csak szórjuk a magot a cserépbe, lazán fedjük be földdel és öntözzük rendszeresen vagy tartsuk nedvesen a földet a csírázásig. Ha kész vagy félkész növényt, palántát vásárolunk, akkor is érdemes átültetni nagyobb edénybe, de előtte néhány napig ne mozgassuk, ne tépjünk le leveleket róluk, hanem csak hagyjuk, hogy megszokják az új helyüket.

Hely

A fűszernövények számára a legideálisabb hely az, ahol kapnak napfényt, de nem folyamatosan. Hőmérséklet szempontjából talán a konyha a legmegfelelőbb, mert ott a sütés- főzés miatt mindig pár fokkal melegebb van a lakás többi részhez képest. Ha ablakban tartjuk növényeinket, érdemes havonta egyszer- kétszer megfordítani a cserepet, hogy egyenletesen érje a napfény.

Öntözés és tápanyag-utánpótlás

Hetente 1-2 alkalommal öntözzük meg növényeinket ügyelve arra, nehogy túlöntözzük őket, mert a pangó vizet egyik sem tűri jól. Míg a bazsalikom, a menta és a petrezselyem földjét érdemes folyamatosan nyirkosan tartani, addig a többinél elég akkor öntözni, ha a felső földréteg már száraz. Túl gyakori tápanyagellátást nem igényelnek, elég, ha az üzletekben kapható tápoldatból havonta egyszer kapnak.

További blogbejegyzések

  • Önöknek ajánljuk…

    A nyár utolsó hónapja kétségkívül a betakarítás, a tartósítás és befőzések időszaka, nem csoda hát, hogy lépten-nyomon ehhez a témához kapcsolódó cikkekbe botlunk. A hagyományos mellett már megjelentek a kicsit különlegesebb ízvilágra törekvő receptek is, és örömmel tapasztaljuk, hogy ezekben egyre többször kapnak szerepet a fűszernövények. A Koronás Cukor weboldalán...

  • Aki a virágot szereti…

    Márpedig a virágot könnyű szeretni, hiszen az illatok, színek, formák megszámlálhatatlan variációja közt bárki megtalálhatja a számára megfelelőt. Nem véletlen hát, hogy az emberiség történelmében mindig helyet kaptak valamilyen formában: legjelentősebb az esztétikai, díszítő funkciójuk, de a különböző kultúrák hétköznapi vagy akár vallási jelképeiként, valamint a gyógyászatban és a szépségápolásban...

  • Fűszer és csemege a Magyar Konyhában

    A tavasz újabb örömteli eseményt tartogatott számunkra: a Magyar Konyha áprilisi számában, a Magyar Ízek rovat hasábjain ugyanis lehetőséget kaptunk kertészetünk bemutatására, mesélhettünk termékeinkről, történetünkről, terveinkről. A teljes cikk elolvasható az alábbi linken: https://magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek-2/fuszer-es-csemege

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap