Fűszernövények a teraszon, balkonon

 

Fűszernövényeinket nem csak a kertben vagy a lakásban tarthatjuk, hanem megfelelő hely lehet számukra az erkély, a terasz vagy a balkon is.

Jól viselik a cserépben vagy balkonládában történő nevelést, remekül mutatnak más dísznövények között is, ráadásul sokkal több természetes napfényben lesz részük, mintha a lakásban tartanánk őket.

Néhány szabályt azonban itt is érdemes betartani.

A megfelelő hely

A fűszernövények nagy része a déli és nyugati fekvésű helyeket kedveli igazán, ahol megfelelő mennyiségű napfényhez jutnak. Nagyon fontos, hogy kerüljük a szeles területeket, mert a huzatban nem fejlődnek megfelelően a növények. A forgalmas utcára nyíló elhelyezés sem ajánlott, mert felveszik a káros szennyező anyagokat és így étkezési célra alkalmatlanná válnak. Legjobb, ha úgy helyezzük el az edényt, hogy egy esetleges viharban se tudjon felborulni.

Tartóedények

A rendelkezésre álló hely függvényében és a választott növény igényeit figyelembe véve választhatunk cserepet, balkonládát, ládát, csüngőámpolnát vagy akár hordót is. A legjobb, ha megfelelő vízelvezető nyílással rendelkező edényt választunk, azonban ha erre nincs lehetőség, akkor tegyünk az aljára vastagabb kavicsréteget, így elkerülhetjük, hogy a földréteg levegőtlenné váljon.

A növények kiválasztása

Nemcsak mutatós, de a rendelkezésre álló helyet is jobban ki tudjuk használni, ha több növényt ültetünk egy edénybe. Izgalmas összeállítást kapunk, ha fűszernövényeinket egyéb ehető növényekkel, például balkonparadicsommal, salátával vagy cukkinivel párosítjuk. Figyeljünk azonban arra, hogy csak azonos igényű növényeket ültessünk össze, például egy szárazságtűrő kakukkfű mellé a vízigényes bazsalikom kevésbé jó választás.

Gondoskodás

Vegyük figyelembe, hogy az edényben tartott növényeknek kevesebb föld áll rendelkezésre, mint a kertben, ezért itt nagyobb szerepet kap a rendszeres tápanyag-utánpótlás. Emellett érdemes néha kisebb-nagyobb mértékben visszavágni az idősebb hajtásokat, lehetőséget adva ezzel az újabb – friss – hajtások nevelésére.

További blogbejegyzések

  • Önöknek ajánljuk…

    A nyár utolsó hónapja kétségkívül a betakarítás, a tartósítás és befőzések időszaka, nem csoda hát, hogy lépten-nyomon ehhez a témához kapcsolódó cikkekbe botlunk. A hagyományos mellett már megjelentek a kicsit különlegesebb ízvilágra törekvő receptek is, és örömmel tapasztaljuk, hogy ezekben egyre többször kapnak szerepet a fűszernövények. A Koronás Cukor weboldalán...

  • Aki a virágot szereti…

    Márpedig a virágot könnyű szeretni, hiszen az illatok, színek, formák megszámlálhatatlan variációja közt bárki megtalálhatja a számára megfelelőt. Nem véletlen hát, hogy az emberiség történelmében mindig helyet kaptak valamilyen formában: legjelentősebb az esztétikai, díszítő funkciójuk, de a különböző kultúrák hétköznapi vagy akár vallási jelképeiként, valamint a gyógyászatban és a szépségápolásban...

  • Fűszer és csemege a Magyar Konyhában

    A tavasz újabb örömteli eseményt tartogatott számunkra: a Magyar Konyha áprilisi számában, a Magyar Ízek rovat hasábjain ugyanis lehetőséget kaptunk kertészetünk bemutatására, mesélhettünk termékeinkről, történetünkről, terveinkről. A teljes cikk elolvasható az alábbi linken: https://magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek-2/fuszer-es-csemege

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap