Fűszernövények frissen

Ősidők óta az ételek elkészítésének alapvető és szinte nélkülözhetetlen kellékei a fűszerek. Az utóbbi évek gasztronómiai fejlődését a kereskedelem egyre bővülő kínálattal igyekszik támogatni, a már megszokott szárított fűszerek mellett megjelentek a friss fűszernövények is.

Mitől lesz egy növény fűszer is egyben?

A történelem során az ember először közvetlen tapasztalással, majd később ezt tudománnyal ötvözve felismerte, hogy bizonyos növények egyes részei – levelei, termése, gyökere, virága vagy akár a magja is – a bennük lévő különleges anyagoknak köszönhetően a táplálkozás egyébként egyhangú alapanyagait ízletesebbé, színesebbé, zamatosabbá tehetik, befolyásolhatják az emésztési folyamatokat, valamint a szervezetre is jótékony hatással lehetnek. Ilyen anyagok az illóolajok, alkaloidok, keserűanyagok, festékanyagok, cserzőanyagok, glikozidok, valamint ásványi anyagok és vitaminok; ezek különböző kombinációja teszi egyedivé az adott fűszernövényt.

Hogyan használjuk?

Mivel minden fűszernövénynek megvan a maga sajátossága, így használatukat elsősorban a saját ízlésvilágunk és kísérletezési kedvünk határozza meg. Emellett érdemes a növényről szóló leírásokat is elolvasni, mert eltérő felhasználás esetén a tulajdonságaik másként érvényesülhetnek. Például míg az egyiket – mint a rozmaring vagy a kakukkfű – belefőzhetjük az ételbe, addig a másikat – ilyen a bazsalikom és metélőhagyma – ajánlott a legvégén hozzáadni az ételhez. Egyes növényekből teát is főzhetünk, kihasználva kedvező – esetenként gyógyító – hatásukat, másoknak pedig az ízesítés mellett díszítő szerepük is kiemelkedő. Bármilyen célból használjunk is fűszernövényeket, törekedjünk a harmóniára!

Miért válasszuk a friss fűszernövényt?

Bár a szárított fűszernövények kisebb helyet foglalnak és tovább eltarthatók, de ha lehetőségünk van rá, érdemes friss növényeket választani. Egyrészt mert aromájuk sokkal intenzívebb, például egyes illóolajos fűszerek – mint a bazsalikom, petrezselyem, koriander vagy akár a tárkony is – a szárítás során illatuk és ízük nagy részét elveszítik. Másrészt a különböző fűszernövények színben és formában is eltérnek egymástól, ez a sokszínűség azonban kizárólag friss növények esetében érvényesül. Legtöbbjük nem csak ételeink ízesítőjeként, de felhasználásukig lakásunk díszeként is megállja a helyét. A fel nem használt részek tartósítására pedig ma már számtalan ötlet, technika létezik, például jégkockában fagyasztás, fűszerolaj vagy -ecet készítése.

További blogbejegyzések

  • Önöknek ajánljuk…

    A nyár utolsó hónapja kétségkívül a betakarítás, a tartósítás és befőzések időszaka, nem csoda hát, hogy lépten-nyomon ehhez a témához kapcsolódó cikkekbe botlunk. A hagyományos mellett már megjelentek a kicsit különlegesebb ízvilágra törekvő receptek is, és örömmel tapasztaljuk, hogy ezekben egyre többször kapnak szerepet a fűszernövények. A Koronás Cukor weboldalán...

  • Aki a virágot szereti…

    Márpedig a virágot könnyű szeretni, hiszen az illatok, színek, formák megszámlálhatatlan variációja közt bárki megtalálhatja a számára megfelelőt. Nem véletlen hát, hogy az emberiség történelmében mindig helyet kaptak valamilyen formában: legjelentősebb az esztétikai, díszítő funkciójuk, de a különböző kultúrák hétköznapi vagy akár vallási jelképeiként, valamint a gyógyászatban és a szépségápolásban...

  • Fűszer és csemege a Magyar Konyhában

    A tavasz újabb örömteli eseményt tartogatott számunkra: a Magyar Konyha áprilisi számában, a Magyar Ízek rovat hasábjain ugyanis lehetőséget kaptunk kertészetünk bemutatására, mesélhettünk termékeinkről, történetünkről, terveinkről. A teljes cikk elolvasható az alábbi linken: https://magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek-2/fuszer-es-csemege

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap