Fűszernövények „más tollából”

Korábbi bejegyzéseinkben már írtunk a fűszernövények kedvező tulajdonságairól, felhasználásukról, tartósításukról és hogy miért jobb választás a friss fűszer, mint a szárított.

Célunk egy olyan ismeretanyag átadása a kedves Olvasó részére, amely a hagyományos és közismert tények mellett új, izgalmas információkkal is szolgál. A mai kor emberének azonban nem könnyű megfelelni; csak akkor tudunk hitelesek lenni, ha az általunk írottak több oldalról is megerősítést nyernek. Éppen ezért mindig érdeklődéssel fogadjuk a más forrásból származó, fűszernövényekkel foglalkozó publikációkat. Ilyen cikkre bukkantunk a minap a HelloVidék oldalán is.
A cím így szól: „Kiderült a nagy fűszer-titok: ezt mindenképp tudnod kell a bolti növényekről”.

A cikk írója, Pais-Horváth Szilvia az angol Mark Diacono nemrég megjelent Herb (magyarul: Fűszernövény) című szakácskönyvéből veszi a fő gondolatokat, és hasznos tanácsokkal látja el az Olvasót a fűszerek mindennapi használatára vonatkozóan.

A könyv szerzője szerint „a szárított gyógynövények gyakran csalódást okoznak, mert nem hozzák a kívánt ízvilágot, ezért ő inkább a friss fűszernövényekre esküszik”. Arra bátorít, hogy fogyasszunk belőlük minél többet, valamint lépjünk túl a megszokott gyakorlatokon és merjünk kísérletezni!

Ha pedig ezt egy olyan neves gasztroíró javasolja nekünk, mint Mark Diacono, aki szakács, kertész és fotós is egyben, akkor egyet kell értenünk vele. A cikket végigolvasva a nagy fűszer-titok nem is titok többé – sőt talán sokak számára eddig sem volt az -, miszerint a fűszernövények bizony fontos szereplői a gasztronómiának, még ha nem is sorolhatók az alapvető szükségletek közé.
Hiszen „nélkülük éppen az a csipetnyi jó, amitől igazán gazdag lesz az ízviláguk, az hiányozna az ételeinkből.”

 

További blogbejegyzések

  • Önöknek ajánljuk…

    A nyár utolsó hónapja kétségkívül a betakarítás, a tartósítás és befőzések időszaka, nem csoda hát, hogy lépten-nyomon ehhez a témához kapcsolódó cikkekbe botlunk. A hagyományos mellett már megjelentek a kicsit különlegesebb ízvilágra törekvő receptek is, és örömmel tapasztaljuk, hogy ezekben egyre többször kapnak szerepet a fűszernövények. A Koronás Cukor weboldalán...

  • Aki a virágot szereti…

    Márpedig a virágot könnyű szeretni, hiszen az illatok, színek, formák megszámlálhatatlan variációja közt bárki megtalálhatja a számára megfelelőt. Nem véletlen hát, hogy az emberiség történelmében mindig helyet kaptak valamilyen formában: legjelentősebb az esztétikai, díszítő funkciójuk, de a különböző kultúrák hétköznapi vagy akár vallási jelképeiként, valamint a gyógyászatban és a szépségápolásban...

  • Fűszer és csemege a Magyar Konyhában

    A tavasz újabb örömteli eseményt tartogatott számunkra: a Magyar Konyha áprilisi számában, a Magyar Ízek rovat hasábjain ugyanis lehetőséget kaptunk kertészetünk bemutatására, mesélhettünk termékeinkről, történetünkről, terveinkről. A teljes cikk elolvasható az alábbi linken: https://magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek-2/fuszer-es-csemege

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap