Fűszernövények tartósítása

Akik kedvelik és rendszeresen használják a friss fűszernövényeket, azoknál gyakran felmerül az igény, hogy minél tovább rendelkezésre álljanak ezek az illatos, aromás ízesítők. Aki saját ültetésű fűszernövénykerttel rendelkezik, annak tisztában kell lennie azzal, hogy a növények nagy része – egy-két kivételtől eltekintve – a téli időszakban nem szüretelhető.

Az egynyáriak élettartama – ahogy a nevük is mutatja – főként a nyári hónapokra korlátozódik, az évelő fajták közül pedig sokan áttelelnek ugyan, de lombjukat a fagyok hatására elveszítik és csak tavasszal hajtanak újra. Akár saját kertből való, akár megvásárolt növényről van szó, gyakran sokkal több hajtást és levelet nevel, mint amennyire egyszerre szükségünk lenne.

Felmerül hát a kérdés, hogy mit tegyünk a fel nem használt részekkel, tudnánk-e velük pótolni a téli hónapokban jelentkező hiányt? A válasz pedig a tartósításban rejlik.

Általános tudnivalók

Fontos, hogy igazán jó eredményt csak friss, egészséges növények tartósításával tudunk elérni. Ha a felhasználhatóság idejét csak kis mértékben – néhány nappal – szeretnénk meghosszabbítani, lágyszárú növények esetében ezt úgynevezett hidratálással, vagyis tiszta vízben, hűtőben történő tárolással is el tudjuk érni. Ha a cél ennél hosszabb élettartamú megőrzés, arra is találhatunk különféle technikákat attól függően, hogy milyen növényekről van szó, illetve később hogyan kívánjuk felhasználni azokat. Az előkészítés folyamata azonban minden esetben ugyanúgy történik: a növényeket alaposan meg kell mosni és gyorsan – lehetőleg papírtörlővel – megszárítani. Az ezt követő lépések már attól függnek, melyik tartósítási módot választjuk.

Szárítás

Ennél a módszernél a legfontosabb, hogy a növény valóban nedvességtől mentes legyen. Csokorba kötve, szárral felfelé felakasztva tároljuk meleg, száraz és lehetőleg sötét helyen, így körülbelül – növénytől függően – 1-3 hét alatt porhanyóssá válnak a levelek. Ha nem szeretnénk ennyit várni, száríthatunk sütőben is: sütőpapírral bélelt lapos tepsiben, 40 Celsius fokon nagyjából 3-4 óra alatt éri el a megfelelő állapotot, ezalatt a sütő ajtaját résnyire nyitva kell hagynunk. Bár a szárítás könnyű és hatékony módszer, a magasabb víztartalmú növények – mint a bazsalikom, a citromfű vagy a menta – könnyen penészesedhetnek már a száradás előtt, így ezek tartósítására érdemes más technikát alkalmazni.

Fagyasztás

A mélyhűtött fűszernövények több hónapon keresztül megőrzik aromájukat, és bár picit petyhüdtebbek lesznek, de ugyanúgy használhatók, mint frissen. Ha egy tálcán szétterítve fagyasztjuk meg a leveleket, elkerülhetjük, hogy tömbszerű képződménybe álljanak össze. Egyszerűbb megoldás, ha a felaprított növényt jégkockatartóba adagoljuk, a mélyedéseket vízzel töltjük fel, ezután fagyasztjuk meg. Figyelni kell arra, hogy a növények ne lebegjenek a víz tetején. Ezt úgy érhetjük el, ha a növényekkel teli tartót csak félig töltjük vízzel, és ennek megfagyása után pótoljuk a hiányzó vízmennyiséget.
A fagyasztásos eljárást különlegesebbé tehetjük, ha víz helyett olívaolajat vagy olvasztott vajat használunk.

Fűszerecet készítése

Készülhet egy- de akár többféle növény kombinációjával is. Alapanyagként 6%-os alma-, fehérbor- vagy vörösborecetet használjunk, a szokásos ételecet erre a célra nem megfelelő. Egy liter ecethez nagyjából 6-8 fűszernövény hajtást teszünk egyben vagy összevágva. A lezárt palackot világos helyen kell tárolni, és körülbelül 2 hétig érni hagyni. Ezalatt néhányszor fel kell nyitni, hogy a keletkező gázok távozhassanak. Az így elkészült fűszerecet az összetevőktől függően nem csak különböző ételek, saláták ízesítésére használható, hanem mutatós dísze is a konyhánknak.

Fűszerolaj készítése

Rendkívül egyszerűen elkészíthető, és ízlésünknek megfelelően sokféleképpen variálható. Egy tiszta üvegbe tesszük a kiválasztott fűszernövényeket, majd felöntjük olajjal. Használhatunk napraforgó-, repce- vagy olívaolajat is. A lezárt üveget naponta meg kell keverni vagy rázni, így körülbelül 2-4 hét elteltével már használhatjuk is. Számtalan étel kiváló kiegészítője, emellett pedig dekoratív üvegbe töltve akár remek saját készítésű ajándék is lehet.

További blogbejegyzések

  • Önöknek ajánljuk…

    A nyár utolsó hónapja kétségkívül a betakarítás, a tartósítás és befőzések időszaka, nem csoda hát, hogy lépten-nyomon ehhez a témához kapcsolódó cikkekbe botlunk. A hagyományos mellett már megjelentek a kicsit különlegesebb ízvilágra törekvő receptek is, és örömmel tapasztaljuk, hogy ezekben egyre többször kapnak szerepet a fűszernövények. A Koronás Cukor weboldalán...

  • Aki a virágot szereti…

    Márpedig a virágot könnyű szeretni, hiszen az illatok, színek, formák megszámlálhatatlan variációja közt bárki megtalálhatja a számára megfelelőt. Nem véletlen hát, hogy az emberiség történelmében mindig helyet kaptak valamilyen formában: legjelentősebb az esztétikai, díszítő funkciójuk, de a különböző kultúrák hétköznapi vagy akár vallási jelképeiként, valamint a gyógyászatban és a szépségápolásban...

  • Fűszer és csemege a Magyar Konyhában

    A tavasz újabb örömteli eseményt tartogatott számunkra: a Magyar Konyha áprilisi számában, a Magyar Ízek rovat hasábjain ugyanis lehetőséget kaptunk kertészetünk bemutatására, mesélhettünk termékeinkről, történetünkről, terveinkről. A teljes cikk elolvasható az alábbi linken: https://magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek-2/fuszer-es-csemege

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap