Mascarpones pohárkrém – mentás, kekszes villámdesszert

Mi a Zölpontnál imádjuk, ha a fűszernövényeinkből valamilyen fantasztikus étel készül. Ezért megkértünk néhány kedves gasztroblogger barátunkat, hogy készítsenek valami különlegeset a fűszereink felhasználásával. Az alábbiakban Hadarik Rita receptjét olvashatjátok.

A mascarpones pohárkrém olyan desszert, ami villámgyorsan elkészül és egy kis rafinériával garantáltan mindenkit leveszel vele a lábáról. Erre a finomságra valóban igaz a mondás: sokszor a kevesebb több. Most megmutatjuk, hogy a mentát hogyan tudod a dekoráláson túl úgy belecsempészni ebbe az ellenállhatatlan finomságba, hogy hosszú ideig beszédtéma legyen a baráti vagy családi körben a villámdesszerted.

Elkészítés:
  1. 8-9 db kekszet helyezz egy zacskóba, és egy sodrófával törd finom morzsalékosra. Nem baj, ha maradnak benne nagyobb darabok is. 3-4 db kekszet tegyél félre a dekoráláshoz.
    TIPP: Kisebb méretű pohárból négy, nagyobból három adag desszert jön ki ennyi mennyiségből.
  2. A friss és zsenge mentaleveleket mosd át finoman, majd egy textilkendőn itasd fel róluk a nedvességet.
  3. Tedd a mentaleveleket egy késes aprítóba, önts hozzá 50 g tejszínt és aprítsd olyan finomra, amennyire csak tudod.
  4. Egy habverővel habosítsd fel a mascarponet a porcukorral, a mentás tejszínnel, a vanília kikapart magjaival és a citrom levével.
  5. A maradék 200 g hideg habtejszínt verd kemény habbá egy másik, tiszta tálban.
  6. A hab 2/3-ad részét óvatosan keverd a mascarpones krémhez, a maradékot tedd félre a dekoráláshoz.
  7. A pár perces előkészület után jöhet a tálalás.
  8. A poharak aljára először kekszet szórj, majd erre jöhet az első réteg krém.
    TIPP: Ha nyomózsákba töltöd a krémet, könnyebben és szebben tudod rétegezni a krémet. Majd ismét jön egy sor keksz, végül a maradék mentás krém.
  9. A mascarpones pohárkrém tetejére nyomj tejszínhabrózsát, helyezz mindegyik mögé 1-1 kekszet, 1-1 félbevágott After Eight csokoládét, és természetesen friss mentaleveleket.
  10. A kész poharakat tedd a hűtőbe legalább 3-4 órára, hogy az ízek összeérjenek, és az állaga is kellemesen habos legyen.

 

Nincs varázslat, ennyire egyszerű nagyszerű és látványos pohárkrémet készíteni pár perc alatt. Tovább fokozhatod a látványt, ha a krémbe kevés zöld ételfestéket is teszel. Ezt mi most kihagytuk, de a lényegen nem változtat. Friss, üde és nagyon menő.

 

Szerző: Hadarik Rita

További blogbejegyzések

  • Önöknek ajánljuk…

    A nyár utolsó hónapja kétségkívül a betakarítás, a tartósítás és befőzések időszaka, nem csoda hát, hogy lépten-nyomon ehhez a témához kapcsolódó cikkekbe botlunk. A hagyományos mellett már megjelentek a kicsit különlegesebb ízvilágra törekvő receptek is, és örömmel tapasztaljuk, hogy ezekben egyre többször kapnak szerepet a fűszernövények. A Koronás Cukor weboldalán...

  • Aki a virágot szereti…

    Márpedig a virágot könnyű szeretni, hiszen az illatok, színek, formák megszámlálhatatlan variációja közt bárki megtalálhatja a számára megfelelőt. Nem véletlen hát, hogy az emberiség történelmében mindig helyet kaptak valamilyen formában: legjelentősebb az esztétikai, díszítő funkciójuk, de a különböző kultúrák hétköznapi vagy akár vallási jelképeiként, valamint a gyógyászatban és a szépségápolásban...

  • Fűszer és csemege a Magyar Konyhában

    A tavasz újabb örömteli eseményt tartogatott számunkra: a Magyar Konyha áprilisi számában, a Magyar Ízek rovat hasábjain ugyanis lehetőséget kaptunk kertészetünk bemutatására, mesélhettünk termékeinkről, történetünkről, terveinkről. A teljes cikk elolvasható az alábbi linken: https://magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek-2/fuszer-es-csemege

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap