Mascarpones pohárkrém – mentás, kekszes villámdesszert
Mi a Zölpontnál imádjuk, ha a fűszernövényeinkből valamilyen fantasztikus étel készül. Ezért megkértünk néhány kedves gasztroblogger barátunkat, hogy készítsenek valami különlegeset a fűszereink felhasználásával. Az alábbiakban Hadarik Rita receptjét olvashatjátok.
A mascarpones pohárkrém olyan desszert, ami villámgyorsan elkészül és egy kis rafinériával garantáltan mindenkit leveszel vele a lábáról. Erre a finomságra valóban igaz a mondás: sokszor a kevesebb több. Most megmutatjuk, hogy a mentát hogyan tudod a dekoráláson túl úgy belecsempészni ebbe az ellenállhatatlan finomságba, hogy hosszú ideig beszédtéma legyen a baráti vagy családi körben a villámdesszerted.
Elkészítés:
- 8-9 db kekszet helyezz egy zacskóba, és egy sodrófával törd finom morzsalékosra. Nem baj, ha maradnak benne nagyobb darabok is. 3-4 db kekszet tegyél félre a dekoráláshoz.
TIPP: Kisebb méretű pohárból négy, nagyobból három adag desszert jön ki ennyi mennyiségből. - A friss és zsenge mentaleveleket mosd át finoman, majd egy textilkendőn itasd fel róluk a nedvességet.
- Tedd a mentaleveleket egy késes aprítóba, önts hozzá 50 g tejszínt és aprítsd olyan finomra, amennyire csak tudod.
- Egy habverővel habosítsd fel a mascarponet a porcukorral, a mentás tejszínnel, a vanília kikapart magjaival és a citrom levével.
- A maradék 200 g hideg habtejszínt verd kemény habbá egy másik, tiszta tálban.
- A hab 2/3-ad részét óvatosan keverd a mascarpones krémhez, a maradékot tedd félre a dekoráláshoz.
- A pár perces előkészület után jöhet a tálalás.
- A poharak aljára először kekszet szórj, majd erre jöhet az első réteg krém.
TIPP: Ha nyomózsákba töltöd a krémet, könnyebben és szebben tudod rétegezni a krémet. Majd ismét jön egy sor keksz, végül a maradék mentás krém. - A mascarpones pohárkrém tetejére nyomj tejszínhabrózsát, helyezz mindegyik mögé 1-1 kekszet, 1-1 félbevágott After Eight csokoládét, és természetesen friss mentaleveleket.
- A kész poharakat tedd a hűtőbe legalább 3-4 órára, hogy az ízek összeérjenek, és az állaga is kellemesen habos legyen.
Nincs varázslat, ennyire egyszerű nagyszerű és látványos pohárkrémet készíteni pár perc alatt. Tovább fokozhatod a látványt, ha a krémbe kevés zöld ételfestéket is teszel. Ezt mi most kihagytuk, de a lényegen nem változtat. Friss, üde és nagyon menő.
Szerző: Hadarik Rita