Mikrozöldek – Az apróságokban rejlő erő
Az utóbbi években az egészségtudatos táplálkozás iránti igény megnövekedett, ennek következtében pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek azok a termékek, melyek nem csak az egészségünk megőrzésében segítenek, hanem emellett finomak, esetleg még esztétikai élményt is nyújtanak.A nem túl régen felfedezett mikrozöldek mindezen tulajdonságokkal egyszerre rendelkeznek.
Mit nevezünk mikrozöldnek?
Ezeket a „mikrozöldségnek” is nevezett apró növényeket sokan összetévesztik a csírákkal, pedig küllemükben és ízvilágukban is különböznek. Csírák alatt tulajdonképpen a magot valamint az abból kipattant és éppen csak növekedésnek indult gyököcskét, szárat értjük. A mikrozöld pedig egy következő növekedési fázis, már egy apró növényke: a szár és az azon megjelent első sziklevélpár együttese. Megjelenésükben a csíráknál színesebbek és látványosabbak, ízük pedig a kifejlett növényhez hasonló, de annál sokkal intenzívebb, aromásabb.
Mikrozöldek – a szuperélelmiszerek
Természetesen a különlegességük nem csak abban rejlik, hogy szépek és finomak. Tudományos kutatások igazolták, hogy fajtától függően egyes mikrozöldek tápanyag-tartalma négyszerese, míg másoké akár negyvenszerese is lehet az érett növényéhez képest. Emellett a különböző vitaminok és ásványi anyagok vizsgálata is többszörös értékeket mutatott ezekben az apró növénykékben. Mivel pedig nagyjából 1-2 hét alatt szüretelhetővé válnak, nincs szükség sem tápanyag-utánpótlásra, sem növényvédelemre, így a káros anyagok megjelenésének kockázatával sem kell számolnunk.
Hogyan fogyasszuk?
Növényekről lévén szó szinte minden étrendbe kiválóan beilleszthetők, sokféleségüknek köszönhetően bárki megtalálhatja a számára megfelelőt. Például a napraforgó, a póréhagyma, a brokkoli vagy az amarant az enyhébb ízeket, míg a mustár, a retek vagy a perilla (kínai bazsalikom) a fűszeresebb, csípősebb ízvilágot képviselik. Tehetjük szendvicsekre, salátákba, zöld turmixokba, a főételek mellé helyesen megválasztott mikrozöldek pedig nem csak díszítik a fogást, hanem kiemelik annak ízét is.
Termesztésük
A csírákkal ellentétben a mikrozöldek páraigénye nem olyan nagy, viszont szükségük van termesztőközegre speciális föld, kókuszrost vagy kenderrost formájában. Az ültetéstől számított 1-2 héten belül érik el azt a méretet, amikor a talaj felett elvágva fogyaszthatóvá válnak. E rövid tenyészidő, az apró méret és a kis helyigény miatt az otthoni termesztésben is sikereket érhetünk el, ezáltal pedig – főleg a téli időszakban – friss vitaminforráshoz juthatunk.