Mikrozöldek – Az apróságokban rejlő erő

Az utóbbi években az egészségtudatos táplálkozás iránti igény megnövekedett, ennek következtében pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek azok a termékek, melyek nem csak az egészségünk megőrzésében segítenek, hanem emellett finomak, esetleg még esztétikai élményt is nyújtanak.A nem túl régen felfedezett mikrozöldek mindezen tulajdonságokkal egyszerre rendelkeznek.

Mit nevezünk mikrozöldnek?

Ezeket a „mikrozöldségnek” is nevezett apró növényeket sokan összetévesztik a csírákkal, pedig küllemükben és ízvilágukban is különböznek. Csírák alatt tulajdonképpen a magot valamint az abból kipattant és éppen csak növekedésnek indult gyököcskét, szárat értjük. A mikrozöld pedig egy következő növekedési fázis, már egy apró növényke: a szár és az azon megjelent első sziklevélpár együttese. Megjelenésükben a csíráknál színesebbek és látványosabbak, ízük pedig a kifejlett növényhez hasonló, de annál sokkal intenzívebb, aromásabb.

Mikrozöldek – a szuperélelmiszerek

Természetesen a különlegességük nem csak abban rejlik, hogy szépek és finomak. Tudományos kutatások igazolták, hogy fajtától függően egyes mikrozöldek tápanyag-tartalma négyszerese, míg másoké akár negyvenszerese is lehet az érett növényéhez képest. Emellett a különböző vitaminok és ásványi anyagok vizsgálata is többszörös értékeket mutatott ezekben az apró növénykékben. Mivel pedig nagyjából 1-2 hét alatt szüretelhetővé válnak, nincs szükség sem tápanyag-utánpótlásra, sem növényvédelemre, így a káros anyagok megjelenésének kockázatával sem kell számolnunk.

Hogyan fogyasszuk?

Növényekről lévén szó szinte minden étrendbe kiválóan beilleszthetők, sokféleségüknek köszönhetően bárki megtalálhatja a számára megfelelőt. Például a napraforgó, a póréhagyma, a brokkoli vagy az amarant az enyhébb ízeket,  míg a mustár, a retek vagy a perilla (kínai bazsalikom) a fűszeresebb, csípősebb ízvilágot képviselik. Tehetjük szendvicsekre, salátákba, zöld turmixokba, a főételek mellé helyesen megválasztott mikrozöldek pedig nem csak díszítik a fogást, hanem kiemelik annak ízét is.

Termesztésük

A csírákkal ellentétben a mikrozöldek páraigénye nem olyan nagy, viszont szükségük van termesztőközegre speciális föld, kókuszrost vagy kenderrost formájában. Az ültetéstől számított 1-2 héten belül érik el azt a méretet, amikor a talaj felett elvágva fogyaszthatóvá válnak. E rövid tenyészidő, az apró méret és a kis helyigény miatt az otthoni termesztésben is sikereket érhetünk el, ezáltal pedig – főleg a téli időszakban – friss vitaminforráshoz juthatunk.

További blogbejegyzések

  • Önöknek ajánljuk…

    A nyár utolsó hónapja kétségkívül a betakarítás, a tartósítás és befőzések időszaka, nem csoda hát, hogy lépten-nyomon ehhez a témához kapcsolódó cikkekbe botlunk. A hagyományos mellett már megjelentek a kicsit különlegesebb ízvilágra törekvő receptek is, és örömmel tapasztaljuk, hogy ezekben egyre többször kapnak szerepet a fűszernövények. A Koronás Cukor weboldalán...

  • Aki a virágot szereti…

    Márpedig a virágot könnyű szeretni, hiszen az illatok, színek, formák megszámlálhatatlan variációja közt bárki megtalálhatja a számára megfelelőt. Nem véletlen hát, hogy az emberiség történelmében mindig helyet kaptak valamilyen formában: legjelentősebb az esztétikai, díszítő funkciójuk, de a különböző kultúrák hétköznapi vagy akár vallási jelképeiként, valamint a gyógyászatban és a szépségápolásban...

  • Fűszer és csemege a Magyar Konyhában

    A tavasz újabb örömteli eseményt tartogatott számunkra: a Magyar Konyha áprilisi számában, a Magyar Ízek rovat hasábjain ugyanis lehetőséget kaptunk kertészetünk bemutatására, mesélhettünk termékeinkről, történetünkről, terveinkről. A teljes cikk elolvasható az alábbi linken: https://magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek-2/fuszer-es-csemege

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap