Sült lazac – citromfüves fűszervajjal és krémes kukoricával
Mi a Zölpontnál imádjuk, ha a fűszernövényeinkből valamilyen fantasztikus étel készül. Ezért megkértünk néhány kedves gasztroblogger barátunkat, hogy készítsenek valami különlegeset a fűszereink felhasználásával. Az alábbiakban Hadarik Rita receptjét olvashatjátok.
A sült lazac az egyik legjobb vendégváró étel, különösen, ha ismered a sütésének a technikáját. A halat ritkán fűszerezzük direktbe, hiszen önmagában is karakteres az íze, de különleges köretekkel, és a kis extrákkal igazi ízorgiát varázsolhatsz belőlük. Valószínleg nem mondunk újdonságot azzal, hogy a citrom jól áll a halaknak, de citromfűvel kombinálva kisebb tűzijátékot csalhatsz a szájakba.
Ebben a receptünkben megmutatjuk, hogyan süsd meg úgy a lazacfilét, hogy ne száradjon ki. Az extraság pedig egy citromfüves fűszervaj, amitől elolvad mindenki, aki csak megkóstolja.
Hozzávalók 2 főre
A fűszervajhoz:
- 100 g vaj
- 1 csipet só
- ½ citrom reszelt héja
- 5-6 g zöld citromfűlevél
A halhoz:
- 400 g lazacfilé (bőr nélkül)
- 40 g vaj
- 2 ek olívaolaj
- só
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2-3 citromkarika
A kukoricához:
- 340 g csemegekukorica (konzerv)
- 20 g vaj
- 50 g tejszín
- 50 g zöldségalaplé vagy víz
- só
- 15 g lilahagyma
- 4-5 szem tört rózsabors
Elkészítés:
- A vajat hagyd kint a konyhapulton, hogy egy kicsit felpuhuljon.
- Tedd egy kis tálba, villával nyomkodd finoman össze, közben ügyelj arra, hogy ne olvadjon fel.
- A citromfüvet aprítsd finomra, a kezeletlen citrom héját reszeld le, és keverd a vajba.
- Fogj egy folpackot, formázd rá a fűszervajat, csavard fel henger alakúra, majd tedd a fagyasztóba fél órára.
Ennyi idő alatt az étel is elkészül. - A halat vágd formára, két szép filé lesz belőle.
- Fogj egy serpenyőt, aminek hőálló vagy levehető a nyele, helyezz bele egy darab sütőpapírt.
- Forrósítsd fel, majd tedd bele a vajat és az olívaolajat.
- Helyezd rá a sózott halfilét és a szeletelt fokhagymát.
- Közben kapcsold be a sütőt légkeveréses fokozaton, 120-130 fokra.
- A serpenyőben addig süsd a lazacot, amíg a 2/3-ad részéig felfehéredik, közben egy kanál segítségével locsolgasd a zsiradékkal.
- A sütőpapírra azért van szükség, hogy a hal ne ragadjon le, és szépen tartsa a formáját.
- Majd tedd az előmelegített sütőbe a serpenyőt, dobd mellé a citromkarikákat, és süsd 4-5 percen át.
- Utána vedd ki azonnal, hogy ne száradjon ki a lazac húsa.
- Közben egy másik serpenyőben olvaszd fel a 20 g vajat.
- Szedd rá a lecsepegtetett kukoricát.
- Öntsd fel a tejszínnel és az alaplével (vagy vízzel). Sózd, fűszerezd frissen tört rózsaborssal, és rottyants rajta egyet.
- Végül, keverd hozzá a nagyon finomra vágott lilahagymát is.
Tálalás
A kukoricát tedd a tányér közepére, sréhen helyezd rá a halat az alsó, ropogós oldalával felfelé.
Mindegyik filére helyezz 1-1- sült citromkarikát, és 1-1- szelet citromfüves fűszervajat.
Dekoráláshoz friss citromfüvet és koktélparadicsomot is használhatsz. Mi a sült fokhagymát sem hagytuk le a tányérról.
Szerző: Hadarik Rita