Sült lazac – citromfüves fűszervajjal és krémes kukoricával

Mi a Zölpontnál imádjuk, ha a fűszernövényeinkből valamilyen fantasztikus étel készül. Ezért megkértünk néhány kedves gasztroblogger barátunkat, hogy készítsenek valami különlegeset a fűszereink felhasználásával. Az alábbiakban Hadarik Rita receptjét olvashatjátok.

A sült lazac az egyik legjobb vendégváró étel, különösen, ha ismered a sütésének a technikáját. A halat ritkán fűszerezzük direktbe, hiszen önmagában is karakteres az íze, de különleges köretekkel, és a kis extrákkal igazi ízorgiát varázsolhatsz belőlük. Valószínleg nem mondunk újdonságot azzal, hogy a citrom jól áll a halaknak, de citromfűvel kombinálva kisebb tűzijátékot csalhatsz a szájakba.

Ebben a receptünkben megmutatjuk, hogyan süsd meg úgy a lazacfilét, hogy ne száradjon ki. Az extraság pedig egy citromfüves fűszervaj, amitől elolvad mindenki, aki csak megkóstolja.

Hozzávalók 2 főre
A fűszervajhoz:
  • 100 g vaj
  • 1 csipet só
  • ½ citrom reszelt héja
  • 5-6 g zöld citromfűlevél
A halhoz:
  • 400 g lazacfilé (bőr nélkül)
  • 40 g vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 citromkarika
A kukoricához:
  • 340 g csemegekukorica (konzerv)
  • 20 g vaj
  • 50 g tejszín
  • 50 g zöldségalaplé vagy víz
  • 15 g lilahagyma
  • 4-5 szem tört rózsabors
Elkészítés:
  1. A vajat hagyd kint a konyhapulton, hogy egy kicsit felpuhuljon.
  2. Tedd egy kis tálba, villával nyomkodd finoman össze, közben ügyelj arra, hogy ne olvadjon fel.
  3. A citromfüvet aprítsd finomra, a kezeletlen citrom héját reszeld le, és keverd a vajba.
  4. Fogj egy folpackot, formázd rá a fűszervajat, csavard fel henger alakúra, majd tedd a fagyasztóba fél órára.
    Ennyi idő alatt az étel is elkészül.
  5. A halat vágd formára, két szép filé lesz belőle.
  6. Fogj egy serpenyőt, aminek hőálló vagy levehető a nyele, helyezz bele egy darab sütőpapírt.
  7. Forrósítsd fel, majd tedd bele a vajat és az olívaolajat.
  8. Helyezd rá a sózott halfilét és a szeletelt fokhagymát.
  9. Közben kapcsold be a sütőt légkeveréses fokozaton, 120-130 fokra.
  10. A serpenyőben addig süsd a lazacot, amíg a 2/3-ad részéig felfehéredik, közben egy kanál segítségével locsolgasd a zsiradékkal.
  11. A sütőpapírra azért van szükség, hogy a hal ne ragadjon le, és szépen tartsa a formáját.
  12. Majd tedd az előmelegített sütőbe a serpenyőt, dobd mellé a citromkarikákat, és süsd 4-5 percen át.
  13. Utána vedd ki azonnal, hogy ne száradjon ki a lazac húsa.
  14. Közben egy másik serpenyőben olvaszd fel a 20 g vajat.
  15. Szedd rá a lecsepegtetett kukoricát.
  16. Öntsd fel a tejszínnel és az alaplével (vagy vízzel). Sózd, fűszerezd frissen tört rózsaborssal, és rottyants rajta egyet.
  17. Végül, keverd hozzá a nagyon finomra vágott lilahagymát is.
Tálalás

A kukoricát tedd a tányér közepére, sréhen helyezd rá a halat az alsó, ropogós oldalával felfelé.
Mindegyik filére helyezz 1-1- sült citromkarikát, és 1-1- szelet citromfüves fűszervajat.
Dekoráláshoz friss citromfüvet és koktélparadicsomot is használhatsz. Mi a sült fokhagymát sem hagytuk le a tányérról.

 

Szerző: Hadarik Rita

További blogbejegyzések

  • Önöknek ajánljuk…

    A nyár utolsó hónapja kétségkívül a betakarítás, a tartósítás és befőzések időszaka, nem csoda hát, hogy lépten-nyomon ehhez a témához kapcsolódó cikkekbe botlunk. A hagyományos mellett már megjelentek a kicsit különlegesebb ízvilágra törekvő receptek is, és örömmel tapasztaljuk, hogy ezekben egyre többször kapnak szerepet a fűszernövények. A Koronás Cukor weboldalán...

  • Aki a virágot szereti…

    Márpedig a virágot könnyű szeretni, hiszen az illatok, színek, formák megszámlálhatatlan variációja közt bárki megtalálhatja a számára megfelelőt. Nem véletlen hát, hogy az emberiség történelmében mindig helyet kaptak valamilyen formában: legjelentősebb az esztétikai, díszítő funkciójuk, de a különböző kultúrák hétköznapi vagy akár vallási jelképeiként, valamint a gyógyászatban és a szépségápolásban...

  • Fűszer és csemege a Magyar Konyhában

    A tavasz újabb örömteli eseményt tartogatott számunkra: a Magyar Konyha áprilisi számában, a Magyar Ízek rovat hasábjain ugyanis lehetőséget kaptunk kertészetünk bemutatására, mesélhettünk termékeinkről, történetünkről, terveinkről. A teljes cikk elolvasható az alábbi linken: https://magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek-2/fuszer-es-csemege

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap