Tojáspörkölt
Mi a Zölpontnál imádjuk, ha a fűszernövényeinkből valamilyen fantasztikus étel készül. Ezért megkértünk néhány kedves gasztroblogger barátunkat, hogy készítsenek valami különlegeset a fűszereink felhasználásával. Az alábbiakban Nagy Sanya receptjét olvashatjátok.
Nos, ez egy nagyon egyszerű fogás. Anno nagyanyámék és anyám is úgy készítette, mint a sertéspörköltöt, csak rengeteg tojásból. Na ez attól azért picit eltér – már ott, hogy nem zsírral indítom a történetet, friss zöldfűszert pakolok bele.
Elkészítés
- Először is főzzetek keményre fejenként 5-6 db tojást.
- Vegyetek elő lábast, és 3 ek olajon, 2 tk só hozzáadásával dinszteljetek meg 1 közepes fej vöröshagymát. Vegyétek le a tűzről, adjatok hozzá két púpos tk fűszerpaprikát, 1 mokkáskanálnyi őrölt borsot, 1 tk római köményt, egy kis csokor apróra vágott tárkonylevelet és 2 dl paradicsomlevet, majd rakjátok vissza és főzzétek közepes lángon 10 percig.
- Ezután rakjátok bele a cikkekre vágott tojásokat és addig főzzétek, amíg el nem kezd visszasűrűsödni.
- Ne aggódjatok: a tojások szét fognak hullani, de a sárgája tökéletes sűrítő alapanyag! Ne nyomkodjátok és minél kevesebbet kavargassátok. De azért ‘ne kozmáljon oda’!
- A legvégén üssetek bele fejenként 1 tojást, fedjétek le és vegyétek le a tűzről. Hagyjátok állni 7-8 percig.
- A lágytojást a végén külön főzzétek hozzá: 6 perc 45 mp (ez most nem 6 perces), utána azonnal hűtés: jéghideg (vagy jeges) vízben 2 percig állni hagyni, és csak utána pucolni.
A sok friss cserepes zöldfűszerért (már balkonban mind!) köszönet a Zöldpont ’98-nak!
#tojáspörkölt #örökség #zöldfűszer #zöldpont #böjtüzemmód #reklám
Szerző: Nagy Sanya (Hódítás a konyhában)