Tojáspörkölt

Mi a Zölpontnál imádjuk, ha a fűszernövényeinkből valamilyen fantasztikus étel készül. Ezért megkértünk néhány kedves gasztroblogger barátunkat, hogy készítsenek valami különlegeset a fűszereink felhasználásával. Az alábbiakban Nagy Sanya receptjét olvashatjátok.

Nos, ez egy nagyon egyszerű fogás. Anno nagyanyámék és anyám is úgy készítette, mint a sertéspörköltöt, csak rengeteg tojásból. Na ez attól azért picit eltér – már ott, hogy nem zsírral indítom a történetet, friss zöldfűszert pakolok bele.

Elkészítés
 1. Először is főzzetek keményre fejenként 5-6 db tojást.
 2. Vegyetek elő lábast, és 3 ek olajon, 2 tk só hozzáadásával dinszteljetek meg 1 közepes fej vöröshagymát. Vegyétek le a tűzről, adjatok hozzá két púpos tk fűszerpaprikát, 1 mokkáskanálnyi őrölt borsot, 1 tk római köményt, egy kis csokor apróra vágott tárkonylevelet és 2 dl paradicsomlevet, majd rakjátok vissza és főzzétek közepes lángon 10 percig.
 3. Ezután rakjátok bele a cikkekre vágott tojásokat és addig főzzétek, amíg el nem kezd visszasűrűsödni.
 4. Ne aggódjatok: a tojások szét fognak hullani, de a sárgája tökéletes sűrítő alapanyag! Ne nyomkodjátok és minél kevesebbet kavargassátok. De azért ‘ne kozmáljon oda’!
 5. A legvégén üssetek bele fejenként 1 tojást, fedjétek le és vegyétek le a tűzről. Hagyjátok állni 7-8 percig.
 6. A lágytojást a végén külön főzzétek hozzá: 6 perc 45 mp (ez most nem 6 perces), utána azonnal hűtés: jéghideg (vagy jeges) vízben 2 percig állni hagyni, és csak utána pucolni.

 

A sok friss cserepes zöldfűszerért (már balkonban mind!) köszönet a Zöldpont ’98-nak!

#tojáspörkölt #örökség #zöldfűszer #zöldpont #böjtüzemmód #reklám

Szerző: Nagy Sanya (Hódítás a konyhában)

További blogbejegyzések

 • Önöknek ajánljuk…

  A nyár utolsó hónapja kétségkívül a betakarítás, a tartósítás és befőzések időszaka, nem csoda hát, hogy lépten-nyomon ehhez a témához kapcsolódó cikkekbe botlunk. A hagyományos mellett már megjelentek a kicsit különlegesebb ízvilágra törekvő receptek is, és örömmel tapasztaljuk, hogy ezekben egyre többször kapnak szerepet a fűszernövények. A Koronás Cukor weboldalán...

 • Aki a virágot szereti…

  Márpedig a virágot könnyű szeretni, hiszen az illatok, színek, formák megszámlálhatatlan variációja közt bárki megtalálhatja a számára megfelelőt. Nem véletlen hát, hogy az emberiség történelmében mindig helyet kaptak valamilyen formában: legjelentősebb az esztétikai, díszítő funkciójuk, de a különböző kultúrák hétköznapi vagy akár vallási jelképeiként, valamint a gyógyászatban és a szépségápolásban...

 • Fűszer és csemege a Magyar Konyhában

  A tavasz újabb örömteli eseményt tartogatott számunkra: a Magyar Konyha áprilisi számában, a Magyar Ízek rovat hasábjain ugyanis lehetőséget kaptunk kertészetünk bemutatására, mesélhettünk termékeinkről, történetünkről, terveinkről. A teljes cikk elolvasható az alábbi linken: https://magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek-2/fuszer-es-csemege

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap